S1: Peta Farmasi Komuniti se-Malaysia

PENGENALAN INOVASI

Peta Farmasi Komuniti se-Malaysia merupakan sebuah inovasi perkhidmatan yang bertujuan khas untuk menyenangkan proses pemeriksaan premis farmasi komuniti dan permohonan racun lesen racun A agar perkhidmatan yang  ditawarkan oleh Cawangan Penguatkuasa Farmasi dapat dipertingkatkan lagi yang dibangunkan dengan aplikasi Google Maps.

S8: EG4T

PENDAHULUAN: “Easy Guide for Tourists” (EG4T) adalah cetusan idea kreatif oleh Pegawai Farmasi dan Pegawai Teknologi Makanan di Jabatan Kesihatan Negeri Kedah (JKNK) serta Ahli Farmasi di

S6: Pharmfair

Pendahuluan dan Penerangan Projek

Pharmfair merupakan konsep permainan interaktif yang terdiri daripada beberapa set papan permainan bermaklumat yang merangkumi set soalan permainan konsep 5B, penyimpanan ubat, antibiotik, ubat berdaftar dan cabaran vaganza. Soalan akan dijawab berdasarkan arahan permainan yang dipaparkan.

S5: Sembang Online - Cakna Ubat Anda

PENDAHULUAN

Seksyen Penggunaan Ubat Berkualiti merupakan salah satu unit di bawah Bahagian Perkhidmatan Farmasi Negeri Kelantan yang bertanggungjawab dalam aktiviti pendidikan dan perlindungan pengguna ke arah penggunaan ubat secara berkualiti, selamat dan rasional.

PENERANGAN PROJEK

S4: G-Quest

Pengenalan inovasi

Unit Farmasi Logistik HSB berperanan dalam proses perolehan. Pembekalan ubat-ubatan, reagen, gas perubatan dan peralatan pakai buang secara ringkasnya dibahagikan kepada bekalan “standard” dan bekalan “non-standard”.

S3: Meds2Home

Pendahuluan

Meds2Home adalah projek inovasi, kategori perkhidmatan. Perkhidmatan baharu ini telah dimulakan pada 1 Jun 2018 di Rumah Seri Kenangan (RSK), Seri Iskandar, Perak. Semua pesakit didaftarkan sebagai klien sistem tambah nilai yang baharu, dikenali sebagai Meds2Home. Klien tidak perlu menunggu di kaunter farmasi untuk mengambil ubat, tetapi pegawai farmasi terlibat akan bertemu pesakit di RSK.

S2: RxDelivery 2U ~ “Kawe Hantar Ubat Demo”

PENGENALAN INOVASI

Transformasi pembekalan ubat-ubatan kepada rakyat jelata dilihat sebagai satu aspek yang perlu ditekankan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan awam selari dengan teras perkhidmatan awam. Penawaran sistem bekalan ubat yang bersesuaian dengan kemudahan semasa perlu dibangunkan supaya menepati keperluan rakyat secara optimum. Sejajar dengan ini Klinik Kesihatan Pengkalan Chepa menawarkan satu perkhidmatan pembekalan ubat susulan yang dijenamakan sebagai RxDelivery 2U.

S9: FaST2U

Pengenalan inovasi

Dalam Operasi PANGEA 2017, 6,584 laman web melibatkan penjualan produk farmaseutikal ditutup di seluruh dunia. Di Malaysia, 317 laman telah disekat, 129,022 produk farmaseutikal yang menyalahi undang-undang serta 22 peranti digital yang dijadikan medium pemasaran produk dirampas. Ezy Guide telah dihasilkan sebagai rujukan pegawai penguatkuasaan farmasi (PPF) dalam mengendalikan rampasan peranti digital di lokasi serbuan. Video ini menerangkan secara terperinci proses pengenalpastian, pengumpulan, pengendalian dan pemeliharaan peranti digital.